Möjliga orsaker

Vad kan orsaka ett öronproblem?

Friska kattöron har en normalflora av bakterier och jästsvamp som inte orsakar några problem så länge antalet är under kontroll och örats normala självrengöringsprocess fungerar. Om rengöringsprocessen inte fungerar, kan mikroorganismer växa till och orsaka en opportunistisk infektion.

För att en öroninflammation ska inträffa finns det alltid en primär orsak. Till exempel:

En av de vanligaste orsakerna till öronproblem hos katt är öronskabb. Öronskabb är mikroskopiskt små skabbdjur som smittar från djur till djur och som lever främst i hörselgången på katter. Skabbdjuren orsakar klåda och man ser ett typiskt kaffesumpsliknande, mörkbrunt torrt öronvax.

Katter som är infekterade kliar sig mot öronen och skakar på huvudet. Deras öronlappar blir ofta röda och inflammerade och örats miljö erbjuder goda möjligheter för en opportunistisk infektion.

Tänk på att samtliga djur i hemmet måste behandlas, även hundar.

Främmande material som hamnar i örat på din katt, som gräsax, kan orsaka stor irritation. Axen kan kilas in i den tunna huden i hörselgången och orsaka klåda och huvudskakningar. Det är vanligt med en sekundär infektion till följd av kliande.

En allergi är ett överdrivet immunsvar eller sensitisering mot ett allergen. Allergen är  vanligen förekommande saker i miljön som kan trigga en allergisk reaktion och orsaka klåda som i sin tur skadar hudens skyddsbarriär.

När en katt andas in, äter eller kommer i kontakt med ett allergen frisätts en kaskad av olika substanser, till exempel histamin, som orsakar klåda och irritation. 

Återkommande öroninflammationer kan vara ett tecken på allergi. Infektioner kan uppstå sekundärt till en störd rengöringsfunktion eller en överproduktion av vax.

Din katts kropp innehåller flera hormonproducerande körtlar som brukar kallas det endokrina systemet. Dessa körtlar ansvarar för hormonutsöndring som är nödvändiga för funktioner som till exempel ämnesomsättning, men också en normal hud och pälsomsättning.

Om körtlarna producerar för mycket eller för lite hormoner, kan det orsaka sjukdom som ökad ämnesomsättning, högt blodtryck och hudproblem. En vanlig endokrin sjukdom hos katt är hypertyreos (överproduktion av sköldkörtelhormon).

Samtliga kan orsaka besvär för din katt men kan behandlas, så det är viktigt besöka veterinären om du misstänker att din katt lider av något ovanstående.


keyboard_arrow_up