Behandling

Att hantera en hudinfektion

Efter en klinisk undersökning och cytologisk provtagning, beslutar din veterinär om din katt behöver behandling för hudinfektion. Infektionen kan orsakas av en överväxt av den normala hudmikrofloran med bakterier eller jästsvamp, eller till exempel bero på en infektion med ringorm. Behandlingen kan involvera medicinska eller desinficerande schampon, tabletter eller gel/kräm innehållande antibiotika eller svampdödande medel. Ofta behöver din katt klådlindrande medicinering, ibland i kombination med övriga åtgärder.

Utvärtes behandling med schampo, spray eller våtservetter hjälper till att avlägsna bakterier, smuts och krustor från hudytan och kan mjukgöra och återfukta huden för att minska klådan och förbättra hudens barriär. Vilken av beredningsformerna schampo, spray eller våtservetter som passar just er situation beslutas i samråd med din veterinär.

Det är viktigt att följa de råd du får om applikationstid och behandlingsfrekvens om du får ett behandlande schampo ordinerat. Tänk på att det är en ordinerad behandling, precis som om du fått ett förskrivet läkemedel, så följ alltid din veterinärs råd.

Hur schamponerar du din katt

Ladda ner


Att hantera omgivningsallergi: vad bör man göra med hemmet?

I många fall av allergi är det omöjligt att undvika det djuret reagerar allergiskt mot. Oavsett om  allergin är riktad mot loppor, som är fallet i stora delar av Europa, eller mot husdamms- eller förrådskvalster som är det vanligaste här i Sverige, kan vi försöka att minska mängden allergener i hemmet:

  • check Tvätta ditt djurs dynor och filtar frekvent
  • check Dammsug ofta och undvik mattor om möjligt för att minska mängden husdammskvalster om möjligt
  • check Låt helst inte djuret sova i sängen
  • check Om ditt djur är allergiskt mot gräs, försök att undvik att det ligger direkt på gräsmattan under blomning om möjligt. Tänk på att duscha av hudytan ofta från pollen när det är högsäsong
  • check Loppägg kan ligga okläckta i flera månader i väntan på ett potentiellt värddjur. De göms i golvspringor och andra ostörda områden. Loppan kläcks som reaktion på vibration i första hand. Tänk på att inte ha ytor där loppor lätt kan gömma sig.

Underliggande orsaker till hud och öronproblem

Återkommande hudinfektioner är ett tecken på underliggande sjukdom som allergier, parasiter eller hormonella störningar. Om man kontrollerar primärorsaken, är risken betydligt mindre att din katt får upprepade problem.

Din veterinär föreslår troligen en hudutredning för att komma till botten med orsaken till din katts symtom.

Om en allergi misstänks (vanligt), rekommenderas ofta en diet test för att diagnostisera eller utesluta eventuella födoämnesreaktioner. Det kan i ett senare skede bli aktuellt med blodprover eller pricktest direkt i huden för att identifiera allergener i omgivningsmiljön. Det är viktigt i de fall man vill starta en allergenspecifik immunterapi.

Då nutrition är en viktig del i hanteringen av djurets hud och päls kan en diet med högt innehåll av omega fettsyror, vitaminer och mineraler vara till god hjälp för att förbättra kattens tillstånd.


Samarbeta med din veterinär

Om din katt diagnostiseras med en hudsjukdom, är det viktigt att förhålla sig till att det med största sannolikhet betyder att din katt behöver långvarig, ibland livslång behandling. Din veterinär kommer att hjälpa dig med de verktyg du behöver för att kontrollera underliggande sjukdom och för att kunna hantera uppblossande sekundära problem.  

Det kan vara till stor hjälp att föra dagbok över de förändringar du upplever under behandlingens gång.  

keyboard_arrow_up