Introduktion

Kattens öron

Författad av:

Barbara Zottmaier,
Dr. med. vet. MRCVS MBA, Dechra Veterinary Products


Öronen är en del av huden och hörselgången bekläds med hud. 

Öronsjukdom är mera ovanligt hos katter än hos hundar, men om din katt får öronproblem, kan det vara besvärligt. Öronskabb, främmande material som gräsax, nybildningar, hormonella sjukdomar och bakterie- eller jästsvampsinfektioner är de vanligaste orsakerna till en extern otit (inflammation i ytterörat).

Kattens öra är självrengörande i normalfallet. Det innebär att uttjänta hudceller stöts utåt genom hörselgången och transporterar på så vis vax, mikroorganismer och allergener mot örats öppning som på ett löpande band. 

Vax, smuts och uttjänta hudceller torkar och trillar bort från ytterörat. På så sätt hålls kattens öron rena.  

En annorlunda anatomisk öronform, sjukdom, allergi, främmande material eller öronskabb kan motverka att den normala mekanismen fungerar som den ska.

I brist på en normal rengöringsprocess, skapar vax och smuts en perfekt miljö för bakterie och jästsvampstillväxt. Ett friskt öra har en normalflora bestående av bakterier och jästsvamp, men om de inte hålls i balans, kan de växa till i antal och orsaka infektion och inflammation så kallad extern otit eller öroninflammation i ytterörat.

För att kunna säkerställa ett friskt öra utan återfall, måste den underliggande orsaken till öronproblemet identifieras.


Om du tror att din katt har öronproblem är det viktigt att du tar den till veterinär för att diagnostisera vad som orsakar problemet.


keyboard_arrow_up