Möjliga orsaker

Vad kan orsaka ett öronproblem?

Friska öron har en så kallad normalflora, bakterier och jästsvamp i en balanserad mängd, som inte är skadlig eller orsakar sjukdom. De kan dock orsaka opportunistiska infektioner om den självrengörande processen i din hunds öron inte fungerar tillfredställande.

Vissa faktorer predisponerar för öronproblem, de orsakar inte inflammation eller infektion i sig, men kan skapa en ideal miljö för tillväxt av mikroorganismer.

Fukt - via simmande eller badande, applikation av felaktig öronprodukt eller till och med varmt och fuktigt väder, kan orsaka en tilltagande fuktighet i hörselgången och till följd bidra till  bakterie och jästsvampstillväxt.

Örats utformning och struktur – vissa hundraser har trånga hörselgångar som predisponerar för öronproblem. Riklig pälsväxt i öronen eller långa tunga öronlappar kan förvärra problem med hörselgångens mikromiljö.


Primära orsaker till öronproblem

För att en öroninflammation ska uppstå finns det alltid en primär orsak som: 

En allergi betyder att individens immunförsvar är överreaktivt och sensitiserat till små komponenter i djurets miljö eller föda. De saker som triggar en allergisk reaktion kallas allergener. Reaktionen medför klåda och irritation, vilket kan skada hudens skyddsbarriär.

När hunden andas in, äter eller kommer i kontakt med ett allergen, orsakar det frisättande av olika kroppsegna signalsubstanser till exempel histamin, som i sin tur startar klåda och irritation.

Återkommande öroninflammationer kan vara ett symtom på allergi. En inflammation i hörselgången leder till hudförtjockning och överproduktion av vax och debris. Smuts och vax ansamlas i hörselgången och en samtidig försämrad städfunktion av örat, skapar en perfekt miljö för bakterier och jästsvamp att växa till.

Främmande material som gräsax kan komma ner i örat och orsaka inflammation.  Axet orsakar klåda som i sin tur gör att hunden kliar sig till en rodnad och irritation och en potentiell infektion.

Parasiter som rävskabb eller öronskabb kan infektera öronlappar eller hörselgång och orsaka intensiv klåda. 

Öronskabb är mikroskopiskt små skabbdjur som lever i hörselgången hos ett flertal djurarter. Typiska symptom är klåda och ett mörkbrunt, kaffesumpsliknande, torrt öronvax. Hundar som infekteras kliar sig vid öronen eller ruskar på huvudet. Ytterörat blir rött och inflammerat och det uppstår ofta en sekundär infektion med jästsvamp eller bakterier.

Det finns andra, mindre vanliga, orsaker till öronproblem. Hormonella sjukdomar kan uppkomma, där vissa körtlar, som sköldkörteln eller binjurarna, producerar för lite eller för mycket hormoner. I kombination med andra symtom som viktuppgång, trötthet, ökad törst och aptit  där kroppens ämnesomsättning är påverkad, kan hudens normala funktion bli störd. Dessutom ser pälsen ofta torr och glanslös ut på en hund med en hormonell störning.

Det finns behandling för hormonella sjukdomar som också medför att hud och päls återgår till sitt normalläge, så det är viktigt att besöka din veterinär om du misstänker att ditt djur lider av en sådan störning.


keyboard_arrow_up