Behandling

Att hantera en hudinfektion

Det är vanligt att hundar får problem med sin hud vilket ofta visar sig som klåda, tunnare päls och hudinfektioner. Det är av stor vikt att hitta den bakomliggande orsaken och välja rätt typ av behandling för att nå framgång.  

Efter en klinisk undersökning, cytologisk provtagning och eventuellt en bakterieodling med resistensbestämning, kommer din veterinär att ordinera en lämplig behandling. Behandlingen kan involvera desinficerande schampon, sprayer, gel eller kräm innehållande antibiotika eller antibiotika tabletter. Dessutom kan det bli aktuellt med ett dietbyte och ytterligare mediciner i form av klådlindrande läkemedel. Det är viktigt att du följer behandlingsrekommendationerna du fått.

Schamponering hjälper till att tvätta bort bakterier, krustor och skräp från hudytan. Dessutom kan ett schampo mjukgöra och återfukta huden vilket kan hjälpa till att dämpa klåda. Sprayer och våtservetter kan användas på ställen som är svåra att schamponera eller när det inte är möjligt att använda schampo av andra anledningar.

Om hunden har fått ett behandlande schampo som ordination, är det viktigt att du följer råden för applikation, hur ofta du ska schamponera hunden och hur länge produkten ska ha kontakt med huden. Det är viktigt att du följer behandlingsrekommendationen för att uppnå effekt.


Ladda ner informationsbladen nedan som hjälp.

Hur man schamponerar sin hund

Ladda ner


Att hantera omgivningsallergi: vad bör man göra med hemmet?

I många fall av allergi är det omöjligt att undvika det djuret reagerar allergiskt mot. Om allergin är riktad mot loppor, som är fallet i stora delar av Europa, eller mot husdamms- eller förrådskvalster som är det vanligaste här i Sverige, kan vi dock försöka att minska mängden allergener i hemmet:

  • check Tvätta ditt djurs dynor och filtar frekvent
  • check Dammsug ofta och undvik mattor om möjligt för att minska mängden husdammskvalster
  • check Låt helst inte djuret sova i sängen
  • check Om ditt djur är allergiskt mot gräs, försök att undvik att det ligger direkt på gräsmattan under blomning om möjligt. Tänk på att duscha av hudytan ofta från pollen när det är högsäsong

Visste du att?

Loppägg kan ligga okläckta i flera månader i väntan på ett potentiellt värddjur. De göms i golvspringor och andra ostörda områden. Loppan kläcks som reaktion på vibration i första hand. Tänk på att inte ha ytor där loppor lätt kan gömma sig.


Underliggande orsaker till hud- och öronproblem

Återkommande hudinfektioner är oftast ett tecken på underliggande okontrollerad sjukdom som allergier, parasiter eller hormonstörningar. Om din hund har fått rätt diagnos och den är väl kontrollerad, är risken för återkommande infektioner betydligt mindre.

Din veterinär kommer troligen att föreslå att ni startar en hudutredning för att komma tillrätta med de faktorer som orsakar hundens problem.

Om en allergi misstänks, vilket ofta är fallet, kan en uteslutningsdiet rekommenderas för att bekräfta eller utesluta födoämnesallergi. Det kan bli aktuellt med blodprov eller ett pricktest i huden för att identifiera omgivningsallergener och för starta en allergenspecifik immunterapi.

Var noga med att din hund utfodras med tillräckligt med näringsämnen som omega fettsyror, vitaminer och mineraler som behövs för att stödja en väl fungerande hudbarriär.


Förståelse för min hunds ordinerade behandling

Varför har min hund inte fått antibiotika förskrivet?


Samarbeta med din veterinär

Om din hund har diagnostiserats med ett hudproblem, är det viktigt att förstå att den kommer att behöva behandling under lång tid, kanske hela hundens liv. Du och din behandlande veterinär behöver samarbeta för att lägga upp en plan för att kontrollera eventuellt uppblossande problem men ni behöver också ha en långsiktig plan för hundens underliggande sjukdom. För att hjälpa din veterinär kan det vara användbart att föra dagbok över din hunds situation.

keyboard_arrow_up